Information om vaccination

Välj rätt resevaccin
Det är svårt att veta vilket resevaccin man bör ta innan avresa. Du kan läsa om vilka vacciner som rekommenderas för dig som ska resa, i rubriken Vaccin för ditt resmål.

Inför din resa
Vacciner finns till för att skydda dig mot smittsamma sjukdomar. I andra länder förekommer sjukdomar som inte finns i Sverige och då finns det en högre risk för dig att insjukna, det medför att ett skydd med vacciner blir extra viktigt. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart du ska resa och hur länge du ska vara borta. Även dina personliga skäl vägs in, som exempelvis allergier, ålder, tidigare vaccinationer m.m. Vid ett besök hos vaccinationsmottagningen gör man en personlig helhetsbedömning gällande ditt vaccin.

Du kan läsa samtlig information om vilket vaccin du rekommenderas att ta för det land du ska vistas i vår reseinformation. Klicka på det land du ska besöka och läs under rubriken "Vaccination". För varje land finns en rekommendation och fördjupad information om vaccinationer.

Kom ihåg!
Det är alltid bra att tänka i ett förebyggande syfte. Du ska kunna exkludera så många risker som möjligt i samband med din resa till annan plats än vad din kropp är van vid. Det kan därför vara bra för dig att känna till vilka vacciner som rekommenderas för att minska risken för olycksfall och sjukdomar. Notera också att vid inresa eller utresa till vissa länder och områden krävs det att du kan uppvisa ett vaccinationskort eller annat dokument som styrker att du är vaccinerad, annars kan inresa eller utresa nekas.

Ditt vaccin

Här finns information om vilket vaccin du rekommenderas att ta för det land du ska vistas i vår reseinformation. Klicka på det land du ska besöka och läs under rubriken "Vaccination". För varje land finns en rekommendation och fördjupad information om vaccinationer.

https://utrikeskansliet.se/lander/

Var ute i god tid

Det är alltid bra att du kontaktar vaccinationsmottagningen minst en månad före din avresa eftersom att det finns olika doseringar beroende på vilket vaccin du behöver. En längre dosering vaccin kan innebära flera doser och ha ett antal veckor emellan. Även om du reser med kort varsel finns det fortfarande möjligheten att vaccineras med färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls.

Vaccinationsmottagningen erbjuder dig råd och information om ditt vaccin och du kan alltid kontakta vaccinationsmottagningen.

Sjukdomar och besvär

De flest förekommande sjukdomarna som det vaccineras mot är:
Hepatit A – smittsam gulsot
Hepatit B
Borrelianinfektion
Denguefeber
Difteri
Dysenteri - shigella
Epidemisk hjärnhinneinflammation
Fastingbett
Gula febern
Höjdsjuka
Japansk hjärninflammation
Kolera
Malaria
Mässling
Polio
Rabies
Röda hund
Salmonella
Skavsår
Solskador på huden
Stelkramp
TBE
Tuberkulos - tbc
Tyfoidfeber
Åksjuka
Turistdiarre