Aktuella händelser

Den tropiska stormen Matthew drar fram över östra Karibien. Stormen har delvis ändrat riktning och passerat Jamaica, Haiti, Kuba och Bahamas. Stormen har orsakat stor förödelse främst på Haiti men även i Dominikanska republiken.

Ett annat lågtryck har närmat sig Lovartöarna och kan främst påverka Barbados men även Grenada, St Vincent och Grenadinerna, St Lucia och Dominica.

För mer detaljerad information:

Carribean News Now!

På Nevis har fyra bekräftade fall av zikavirus konstaterats. Därtill finns ett antal icke bekräftade fall. Enligt Folkhälsomyndigheten sprids sedan 2015 zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset och sjukdomen inte tidigare funnits, vilket lett till ett omfattande utbrott. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns sedan länge i Sydostasien och Afrika.

Läs mer om zikavirus under rubriken "Hälso- och sjukvård".

Allmänna säkerhetsläget

Säkerhetsläget är i allmänhet tillfredsställande, särskilt på de större turistanläggningarna som finns på båda öar. Vid besök på barer och liknande ställen inne i huvudstaden Basseterre eller på andra orter i landet bör man dock vara mer försiktig.

Terrorism

Under normala omständigheter bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Läs mer om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Landet kan liksom alla länder i Karibien drabbas av orkaner, främst under orkansäsongen som börjar i juni och normalt slutar i november. I händelse av orkan bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer. Jordbävningar och vulkanutbrott förekommer i regionen.

Visumregler

För besked om eventuella krav på inresevisering hänvisas till St Kitts och Nevis ambassad i till exempel Bryssel:

Embassies of Eastern Caribbean States & Missions to the European Union
Rue de Livourne, 42
1000 Brussels
Belgien
Tel: +32 2 534 2611
Fax: +32 2 539 4009
E-post: ecs.embassies@oecs.org

Läs mer om medborgarskap på regeringen.se

Hälso- och sjukvård

Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset och sjukdomen inte tidigare funnits, vilket lett till ett omfattande utbrott. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns sedan länge i Sydostasien och Afrika.

Zikavirus sprids via myggor. För de allra flesta som drabbas är en infektion med zikavirus mild. De som får symptom får lindriga besvär och de vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Risken för resenärer att drabbas av allvarliga komplikationer bedöms i nuläget vara liten. Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikavirusinfektion.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör svenska resenärer till länder där zikavirus sprids skydda sig från myggbett. Man kan minska risken för myggbett genom att använda myggmedel, bära heltäckande kläder och sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering. Det är viktigt att skydda sig från myggbett hela dygnet.

I det pågående utbrottet i Brasilien rapporteras om ett ökat antal nyfödda barn med mikrocefali som misstänks kunna vara associerade till zikavirusinfektion.

Kunskapsläget utvecklas kontinuerligt och enligt Folkhälsomyndigheten finns det nu tydliga tecken på att mikrocefali kan orsakas av infektion med zikavirus. Hur stor risken är för fosterskador om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet man dock inte idag. Troligen utvecklar man immunitet efter genomgången infektion.Om man som gravid planerar resor till områden med zikavirus spridning rekommenderas man att anpassa sina resplaner till dessa risker.

Folkhälsomyndidgheten om Zikavirus

Om zikavirus på Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) webbplats

Tillgängligheten på god sjukvård är begränsad. Det finns dock sjukhus samt några mindre kliniker på både St Kitts och på Nevis. För mer avancerad vård blir evakuering nödvändig.

Läs mer om St Kitts och Nevis på 1177 Vårdguiden

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruket av marijuana är olagligt.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Mindre allvarliga brott och inbrott förekommer. Försiktighetsåtgärder bör vidtas som att undvika att bära med sig större summor kontanter eller andra värdesaker. Promenader efter mörkrets inbrott på egen hand bör undvikas.

Trafiksäkerhet

Landet har vänstertrafik och vägarna är ofta smala. Trafikrytmen är ganska lugn, men körning under nattetid bör undvikas.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till St Kitts och Nevis, eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De bättre sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förskottsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller en medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

SOS International, EuroAlarm & Europ Alliance

Övriga upplysningar

Den lokala valutan, East Caribbean Dollar, är i allmänhet den enda gångbara och kan tas ut i lokala bankomater eller växlas till på hotell.

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Välkommen till de Stockholmsbaserade ambassaderna som täcker Karibien.

Sveriges förbindelser med länderna i Karibien sköts av ambassadör Claes Hammar, som är baserad i Stockholm. Ambassadören gör regelbundet resor till regionen.

Besök oss:
Tegelbacken 2
Stockholm

Postadress
Kansliet för Stockholmsbaserade sändebud:
UD KSS
Utrikesdepartementet
SE-103 39 Stockholm
Sverige

Tel, fax, e-post:
Tel: 08-405 10 00
Fax: 08-723 11 76
E-post: ud-kss@gov.se

Svenska konsulat

Saint Kitts och Nevis, Basseterre

Honorärkonsul: Dr Joy Kathleen Allen-Ferdinand

Adress: Sveriges konsulat
Medical Associates
Victoria Road
Basseterre
St Kitts

Postadress: Consulate of Sweden
Medical Associates
Victoria Road, P.O Box 251
Basseterre
St Kitts
West Indies

Tel: +1 869 465 5348
Fax: +1 869 466 5577
E-post: basseterre.sweden@gmail.com