Aktuella händelser

För inresa till Namibia från länder där risk för gula febernsmitta finns, krävs fr.o.m. den 15 juli 2016 uppvisande av intyg som bekräftar att resenären vaccinerats mot gula febern.

Allmänna säkerhetsläget

Namibia är över lag ett trevligt land att besöka där man i de flesta fall bemöts väl som turist. De allra flesta som besöker Namibia reser hem med mycket goda erfarenheter och minnen. Däremot finns det en del saker som du bör tänka på när du vistas i landet. Tänk bl.a. på att du måste checka in för din flight minst två timmar innan planets avgång. Elektroniska boarding cards accepteras inte utan du måste ha ett boarding card utskrivet i pappersform.

Terrorism

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Regnperioden är mellan oktober till april. Om du under denna period passerar över flodbankar och/eller kör på grusväg bör du vara extra försiktig pga av översvämningsrisken.

Sporadiska översvämningar kan ske främst i norra och nordöstra delen av Namibia.

Visumregler

För inresa till Namibia från länder där risk för gula febernsmitta finns, krävs fr.o.m. den 15 juli 2016 krävs uppvisande av intyg som bekräftar att resenären vaccinerats mot gula febern. I övrigt rekommenderas resenärer att kontakta sin läkare eller en vaccinationsklinik för information om lämpliga vaccinationer.

Alla besökare som reser till Namibia måste ha ett pass som är giltigt minst 6 månader från den planerade utresedagen från Namibia. Desstuom måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Dessutom måste alla besökare ha en gilitgt returbiljett från Namibia.

Svenska medborgare erhåller visering vid inresan. Denna visering kan vara giltigt i 90 dagar men det är upp till passkontrollen vid inresan att bestämma hur länge du kan stanna. Be särskilt om 90 dagar och kontrollora med en gång hur lång visering (tidsperiod för vistelsen) du fick instämplat i passet. Du kan ansöka om förlängning av din visering - innan den löpt ut - hos Ministry of Home Affairs (061 292 2111).

Om du skall arbeta i Namibia måste du har fått klart med ditt arbetstillstånd innan du reser in i landet.

Dubbelt medborgarskap är inte tillåtet i Namibia.

Hälso- och sjukvård

I de flesta större städer finns det ett sjukhus. I de mindre landsortsbyarna finns det oftast en sk MHSS (Ministry of Health and Social Services) klinik eller hälsovårdscentrum.

I huvudstaden Windhoek finns det flera privtsjukhus. Även i städerna Swakopmund, Otjiwarongo, Tsumeb, Walvis Bay och Ongwediva finns det privata sjukvårdsinrättningar.

Vid nödsituation kan du nå ambulans i Windhoek på följande telefonnummer: 21 1111

Tänk på att Namibia är ett stort land och det är långt mellan de större städerna att det då kan ta upp till en dag att nå fram till ett sjukhus och/eller läkare.

Nedan följer telefonnummer till ett par sjukhus samt till två ambulansföretag som också evakuerar såväl inom Namibia som till angränsande länder:

Mediclinic Windhoek: +264 (0) 61-433 1000

Roman Catholic Hospital: +264 (0) 61-270 2911

Rhino Park Private Hospital: +264 (0) 61-37 5000

Welwitschia Hospital (Walvis Bay): +264 (0) 64-21 8911

Life Link Emergency: 999/085 9247

Emed 24: +264 (0) 61-41 1600/081 924

OBS! Privata ambulanser kräver att patienten kan uppvisa en giltig försäkring.

Malaria är vanligt förekommande särskilt i de norra och nordöstra delarna av landet och då särskilt under regnperioden (oktober-april).

Kranvattnet är drickbart men dess smak kanske inte riktigt är vad besökare är vana vid.

Lokala lagar och sedvänjor

Som alltid när man är ute och reser är det viktigt att följa landets lagar.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Fn. är kurvan för kriminella brott på uppåtgående, även om utvecklingen inleds från låga nivåer. Förutom generell uppmärksam rekommenderas

- att vara extra försiktig kring ATMs (bankomater) då kontokortsbedrägerier/skimming är relativt vanligt (låt aldrig främlingar bistå er),

- vara uppmärksam på det höga antalet ficktjuvar,

- undvik att promenera i ödsliga kvarter av städer särskilt nattetid,

- tänk på att rånare och ficktjuvar förekommer bl.a. i och kring Windhoek's största shopping mall; Maerua Mall,

- undvik att bära värdefulla juveler eller visa upp stora mängder kontanter,

lås alltid din bil såväl under färd som vid parkering, låt inte värdefulla föremål ligga framme synliga i bilen.

Polis kan nås på 10 111 och statspolisen i Windhoek +264 (0) 61 302302.

I Namibia finns inget nationellt nödnummer liknande 112, istället går det att ringa 1100 och därefter be att bli kopplad till polisen, brandkåren etc.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten är väsentligt lägre än i Sverige och antalet olyckor är många och statistiken visar på fortsatt uppåtgående. Tyvärr är olyckor med turister inblandade vanligt förekommande. Bl.a. är det vanligt att bilar voltar efter att ha hamnat för nära vägkanten, då vägarna kan kännas väldigt trånga.

En besökande bilförare bör tänka på följande;

- Vänstertrafik råder

- Högsta tillåtna hastighet är 120 km/h (asfalterade vägar), för grusväg 80 km/h och 60 km/h i städerna.

- Alla personer i bilen måste bära bilbälte

- Bilförare måste ha ett körkort som är på engelska. Ansök därför innan resan till Namibia om ett internationellt körkort

- Du måste ha gällande bilförsäkring

- Ha alltid ett fungerande reservhjul i bilen

- 4x4 fordon är att rekommendera i glesbygd, tänk på att välja rätt typ av bil beroende på destination

- Se upp för vilddjur som kan passera över vägen

- Undvik att köra nattetid

Vänligen notera att bilkörning och samtidigt prata i mobiltelefon inte är tillåtet och böter utmäts.

Försäkringsskydd

Rekommendationen är att ha en reseförsäkring som också inkluderar evakuering. Var särskilt uppmärksam på att din försäkring också täcker eventuell sjukevakuering med flyg inom Namibia och inte endast evakuering till annat land. Försök också teckna en försäkring som medger att försäkringsbolaget direkt och omgående betalar en sådan eventuell sjukevakuering. I annat fall kan du självt behöva betala kontakt eller med kreditkort.

Övriga upplysningar

Mobiltelefonnätet täcks av MTC och TN mobile.

Valuta; namibian dollar (N$) som är knuten till den sydafrikanska randen. Du kan också betala med randen i Namibia men det går inte att betala med N$ i Sydafrika.

Resecheckar och kreditkort (vanligen Visa, MasterCard, Diners Club och American Express; det senare kreditkort kanske i mindre omfattning) accepteras i stor utsträckning men naturligtvis inte överallt. Undersök därför i förväg vilket betalningssätt som är möjligt eller ha alltid kontanta medel till hands.Tänk på att bensinstationer inte accepterar kreditkort som betalning för bensin.

Sk 'skimming' av kreditkort är tyvärr vanligt förekommande så släpp inte ditt kreditkort ur sikte och var särskilt uppmärksam på detta när du tar ut kontanter i bankomat. Acceptera aldrig hjälp från främlingar.

Bankomater finns i de flesta städer och du får namibiska dollar som kontanter.

Tidszon; sommartid från första söndagen i september till första söndagen i april (GMT+2) och vintertid från första söndagen i april till första söndagen i september (GMT+1)

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Svenska konsulat

Windhoek, Namibia

Öppettider:
måndag-fredag kl. 09.00–12.00

Öppettider för viseringar:
Inga viseringar

Honorärkonsul: Klaus Endresen
Konsulär assistent: Irene Wagner

Adress: 39 Schanzen Weg
Windhoek

Postadress: Consulate of Sweden
Private Bag 13303
Windhoek
Namibia

Tel: +264 61 258 278
+264 81 124 3239
+264 81 128 0991
Fax: +264 61 230 528
E-post: klaus@appiah-endresen.com
irene@appiah-endresen.com