Avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan en längre tid från resor till ögruppen Mindanao i Filippinerna. Avrådan omfattar alla resor till de centrala, södra och västra delarna av Mindanao (provinserna Cotabato, South Cotabato, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Zamboanga Sibugay, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat, Basilan, Sulu och Tawi-Tawi).

Från och med 13 juli 2018 avråder UD endast från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Mindanao. Ön Siargao, belägen i nordöstra Mindanao, omfattas inte av Utrikesdepartementets avrådan.

Aktuella händelser

President Rodrigo Duterte utlyste den 23 maj 2017 undantagstillstånd i Mindanao och hela Suluarkipelagen efter att den islamistiska terrororganisationen "Maute" attackerat staden Marawi. Undantagstillståndet gäller till den 31 december 2018 och kan komma att förlängas. Ambassaden uppmanar svenska resenärer och boende i Mindanao och Suluarkipelagen att vara vaksamma samt följa rapporteringen i media och i förekommande fall följa lokala myndigheters råd och anvisningar. Sedan 2007 avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Mindanao och Suluarkipelagen.

Allmänna säkerhetsläget

I delar av Mindanao och i Suluarkipelagen förekommer väpnade oroligheter mellan den filippinska militären och muslimska separatistorganisationer. Strider mellan militär och kommunistrebeller kan förekomma i hela landet, främst på landsbygden. Även om stridigheterna är begränsade till vissa områden kan civilbefolkningen drabbas. Resenärer uppmanas vara särskilt försiktiga och uppmärksamma på platser med folksamlingar och vid bruk av kollektiva transportmedel. Flera kidnappningar av västerlänningar har ägt rum, framför allt i södra Filippinerna.

Terrorism

Det föreligger risk för terrorattentat i hela Filippinerna, även i huvudstaden Manila. Flera olika grupper har kapacitet och avsikt att genomföra attacker som även kan riktas mot civila mål och allmänna platser. På exempelvis Mindanao har flera attacker riktats mot civila under de senaste åren.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Visumregler

Hälso- och sjukvård

Lokala lagar och sedvänjor

Kriminalitet och personlig säkerhet

Trafiksäkerhet

Försäkringsskydd

Övriga upplysningar

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

BESÖK OSS
11th Floor, Del Rosario Law Centre
21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City, 1630 Taguig,
Metro Manila, Philippines

POSTADRESS
11th Floor, Del Rosario Law Centre
21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City, 1630 Taguig,
Metro Manila, Philippines

Tel +63 (0)2 811 7900
Fax +63 (0)2 811 7940
E-post ambassaden.manila@gov.se

Konsulat

Manila

Fax +63 – (0)2-8960194
E-mail Inquiry@swedconmanila.com
Phone +63 – (0)2-8961160/ 8961261

Consulate General of Sweden, 6/F First Maritime Place
7458 Bagtikan Street, San Antonio Village, Makati, Manila

Öppettider: måndag-fredag 09.00-12.00

Konsulat

Cebu

Fax +63 – (0)32-2333106
E-mail swedconcebu@gmail.com
Phone +63 – (0)32-2333106

415 Gorodo Ave. Lahug
Cébu City 6000

Måndag-fredag kl 09.30-12.00