Avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor i de tre nordligaste provinserna Soum (huvudort Djibo), Oudalan (huvudort Gorom Gorom) och Séno (huvudort Dori) samt naturreservatet Parc W som gränsar till Benin och Niger.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från alla resor till gränsområdet mot Mali väster om städerna Djibo, Ouahigouya (inkl. staden Ouahigouya), Tougan, Gassam, Soin, Nouna, Sanaba, Solenzo, Diontala, Orodara, Banfora och Niagoloko.

Utrikesdepartementet avråder även från icke nödvändiga resor till området väster om Bobo-Dioulasso.

Allmänna säkerhetsläget

Det finns information som tyder på en ökad risk för kidnappningshot mot västerlänningar i Burkina Faso.

Det allmänna säkerhetsläget är under normala omständigheter relativt gott. Man bör dock undvika att resa på landsbygden efter mörkrets inbrott.

Terrorism

Ett attentat och gisslantagning ägde rum den 15-16 januari på ett hotell och en restaurang i Ouagadougou med flera skadade och dödade, dock inga svenskar. Händelsen är nu avslutad. Under samma helg attackerades ett gendarmeri i norra Burkina Faso, samt en kidnappning av ett australiensiskt par.

Ambassaden uppmanar sedan tidigare svenskar att vara medvetna om de hot och risker som finns i landet, samt vara uppmärksamma på sin omgivning och det som verkar udda och avvikande i sammanhanget. Särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser och byggnader, restauranger som frekventeras av europeer,turistattraktioner, allmänna transportmedel, markander och butikcentra. Ambassaden uppmanar även resenärer att följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor.

Det har förekommit uppgifter om att jihadister rört sig i landets norra delar och utmed gränsen till Mali samt även i Parc W som gränsar till Niger och Benin.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Under regnperioden juni - oktober kan det ibland bli översvämningar. Sandstormar kan förekomma under perioden januari- mars.

Visumregler

Det krävs visum för att komma in i Burkina Faso. Detta kan sökas på Burkina Fasos ambassad i Köpenhamn. Visum kan även erhållas på flygplatsen i Burkina Faso till en kostnad av ca 1000 SEK.

Resenärer måste ha det gula vaccinationskortet som bevis på att man är vaccinerad mot gula febern.

Hälso- och sjukvård

Sjukvården är av relativt låg standard. Det finns en internationell klinik, CMI.

Tel: 70 20 00 00 eller 50 30 60 07.

Gula feber-vaccination är ett måste.

Risken att få malaria är stor, speciellt under regnperioden juni - oktober. Malariaprofylax och användning av myggnät och myggstift rekommenderas. Även den myggburna sjukdomen dengue förekommer i landet.

Meningit kan förekomma under torrperioden december- maj.

Lokala lagar och sedvänjor

Under uppdatering.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Burkina Faso är ett relativt lugnt land. Burkinabèer är öppna och vänliga. Normal vaksamhet krävs vid exempelvis promenader utomhus om kvällarna. Väskryckningar kan förekomma.

Trafiksäkerhet

Trafiken i Ouagadougou är tät. Det finns numera ett stort antal mopeder som gör trafiken osäker. Olyckor förekommer dagligen.

Försäkringsskydd

Kontrollera att hemförsäkringen i förekommande fall omfattar reseförsäkring, annars bör särskild reseförsäkring tecknas.

Övriga upplysningar

Internationellt körkort rekommenderas om man planerar att köra bil.

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Välkommen till Sveriges ambassad i Ouagadougou, Burkina Faso.

Ambassaden har besökstid måndagar till fredagar från kl. 09.00 till 12.00.

Besök oss:
Ouagadougou 11

Postadress
Ambassade de Suède
11 BP 755, CMS
Ouagadougou 11
Burkina Faso

Tel, fax, e-post:
Tel: +226 25 49 61 70
E-post: ambassaden.ouagadougou@sida.se