Läs mer om ett föräldramedgivande som är ett intyg för barn och minderåriga som ska resa utomlands. Du kan beställa ett föräldramedgivande online.

Allmänna säkerhetsläget

Aruba har många turistanläggningar där säkerheten i allmänhet är god. Även i landet i övrigt är säkerheten tillfredsställande.

Terrorism

Under normala förhållanden bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Läs mer om terrorism och turism på Regeringens hemsida

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Aruba ligger utanför orkanbältet och risken för orkaner och tropiska stormar är därför inte överhängande. Det innebär dock inte att orkaner eller kraftiga oväder inte förekommer. I händelse av kraftigt oväder bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer.

För mer information om lokala väderförhållanden läs på:
The National Hurricane Center

Visumregler

Svenska medborgare behöver ett giltigt pass för inresa och passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. Vid inresa krävs även att man har en returbiljett. Svenska medborgare och europeiska turister behöver dock inte visum för att åka till Aruba så länge man inte avser uppehålla sig i landet i mer än 30 dagar.

För övriga frågor hänvisas till Sveriges honorärkonsulat i Oranjestad.

Information om dubbelt medborgarskap

Hälso- och sjukvård

Tillgången till sjukvård är god men standarden är något lägre än i Sverige. Det finns ett allmänt sjukhus och ett antal mindre kliniker på ön. Mera allvarliga sjukdomsfall kräver dock vanligen evakuering. För att köpa receptbelagd medicin på apotek krävs recept av lokal läkare.

Sedan en tid noteras förekomsten av virussjukdomar i Karibien. Sjukdomarna orsakas av ett virus som överförs till människa via Aedes-myggor. Myggorna kan sprida chikungunya, denguefeber och zikaviruset. Symptomen för chikungunya- och denguefeber är hög feber, huvudvärk, muskelvärk samt värk i lederna. Zikaviruset yttrar sig i mild febersjukdom med hudutslag och ibland ledvärk. Från tidigare utbrott i Polynesien och i Brasilien har det dock rapporterats att infektion med zikavirus kan leda till allvarliga neurologiska komplikationer såsom fall av mikrocefali och andra missbildningar hos foster samt vuxna fall med Guillain-Barrés syndrom (GBS).På grund av de nu misstänkta komplikationerna till infektionen är det extra viktigt att gravida kvinnor vidtar åtgärder för att skydda sig mot att bli infekterade av zikaviruset. Zika-viruset förekommer på Aruba.

Det bästa sättet att skydda sig mot de nämnda sjukdomarna är att undvika myggbett, till exempel genom att bära heltäckande kläder och att använda myggmedel. Till skillnad från många andra myggor är Aedes-myggorna aktiva även under dagtid.

För mer information, läs på Folkhälsomyndighetens hemsida om chikungunya, denguefeber och zikaviruset och på hemsidan för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar ( ECDC). Pan American Health Organization har också information på engelska om chikungunya, denguefeber och zikaviruset.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruket av narkotika är olagligt.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Smärre brottslighet, som ficktjuvar och stölder på stranden förekommer så lämna inte värdesaker obevakade. Försiktighet bör iakttas, särskilt nattetid och i mindre välbesökta områden. Värdesaker bör hållas inlåsta på hotellet.

Trafiksäkerhet

Landet har högertrafik. Större vägar är normalt i gott skick med vägskyltar på engelska. Körning nattetid kan vara farligt då djur kan vandra ut på vägarna. Vägförhållandena blir snabbt sämre vid regn. Det är lag på bilbälte både i fram- och baksäte och barn under 5 år ska sitta i bilbarnstol. Kör du motorcykel är det lag på att bära hjälm på Aruba. Registrerade taxibilar och större bussar är normalt säkra men saknar ofta taxametern, pris bör därför alltid förhandlas innan påbörjad resa.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till Aruba, eller har kontrollerat att reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Genom reseförsäkringen kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De bättre sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förhandsbetalning eller besked om försäkring. Vid olycksfall ska du, eller en medresenär, genast kontakta försäkringsbolaget som kan ge sjukhuset en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

Övriga upplysningar

Nödnummer
Det allmänna nödnumret är 911.

Betala med kort/kontanter
Arubiska floriner och amerikanska dollar kan tas ut i lokala bankomater eller erhållas på hotellen.
Amerikanska dollar fungerar som betalningsmedel i stort sett överallt på ön. Bankomater, hotell och större butiker accepterar MasterCard och VISA kort.
American Express fungerar inte på Aruba. Kontantbetalning är praxis på många av de lite mindre inrättningarna,
exempelvis på många restauranger och mindre butiker till följd av de höga avgifterna för den enskilde handlaren.
Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort.

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Välkommen till Sveriges ambassad i Haag, Nederländerna. Här finner du våra kontaktuppgifter och öppettider, notera dock att öppettiderna varierar med avseende på typen av ärende.

OBS! Avvikande öppettider i samband med svenska och nederländska helgdagar kan förekomma.

AMBASSADENS BESÖKSTIDER

Besökstider för ansökan om nytt pass:
Endast efter elektronisk tidsbokning,
Tis. 09.00-12.30
Tors. 13.30-15.50

Besökstider för att hämta pass
Mån: 09.00-12.00
Ons: 09.00-12.00

Besökstider för ansökan om samordningsnummer och äktenskapscertifikat
Ons & tors: 09.00-12.00

Besökstider för övriga frågor
Mån - Fre: 9.00-12.00

TELEFONTIDER
Receptionen
Mån - Fre: 09.00-12.30 och 13.30-15.00

Konsulära ärenden och pass
Mån & ons: 13.30-15.00
Det är ofta många som ringer. E-posta gärna din fråga. Det är inte möjligt att boka passtid per telefon eller e-mail.
E-post: ambassaden.haag@gov.se

Vid allvarlig nödsituation under veckoslut/helg ring 070-4120200 och följ instruktioner. Se: Om olyckan är framme - vilken hjälp du kan få.

Från och med 1 januari 2014 handlägger ambassaden inte längre migrationsärenden.

Svenska konsulat

Oranjestad, Aruba

Öppettider:
08.00-12.00 och 13.30-17.00.

Konsulatet i Oranjestad har begränsade möjligheter att hjälpa svenska medborgare. Det är inte möjligt att ansöka om pass eller nationellt ID-kort på konsulatet.
Vänligen notera att du vid frågor om konsulära ärenden (pass, ID-kort, folkbokföring m.m.) i första hand ska vända dig till Sveriges ambassad i Haag.

Honorärkonsul: C.G. Maduro

Adress: c/o Kloes & Partners Advocaten
L.G. Boulevard No. 22
Oranjestad

Postadress: Consulate of Sweden
P.O. Box 125
Oranjestad
Aruba

Tel: +297 5 824 417
Fax: +297 5 833 246
E-post: brittene@kloeslawyers.com