Aktuella händelser

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids sedan 2015 zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset och sjukdomen inte tidigare funnits, vilket lett till ett omfattande utbrott. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns sedan länge i Sydostasien och Afrika.

Läs mer om zikavirus under rubriken "Hälso- och sjukvård".

Allmänna säkerhetsläget

Förhållandena för turister och andra besökare får anses vara tämligen säkra och trygga. Ett mycket stort antal turister, inklusive seglare, besöker regelbundet landet och i turistområdena är förhållandena i allmänhet tillfredsställande vad gäller personlig säkerhet. Försiktighet bör iakttagas vid besök i huvudstaden St John's och i barer och liknande lokaler utanför de mer skyddade hotellområdena.

Terrorism

Under normala omständigheter bedöms det inte finnas risk för terrordåd i landet.

Terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Landet ligger i ett område som ofta drabbas av orkaner under säsongen för sådana, som vanligtvis inträffar från juni till november månad. I händelse av orkan bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer. Kraftiga regn kan också förekomma under denna period. Det finns också risk för vulkanutbrott och jordbävningar i regionen.

Visumregler

För besked om eventuella krav på inresevisering hänvisas till Antigua och Barbudas ambassad i till exempel London.
Antiguas ambassad i London

Läs mer om medborgarskap på regeringen.se

Hälso- och sjukvård

Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset och sjukdomen inte tidigare funnits, vilket lett till ett omfattande utbrott. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns sedan länge i Sydostasien och Afrika.

Zikavirus sprids via myggor. För de allra flesta som drabbas är en infektion med zikavirus mild. De som får symptom får lindriga besvär och de vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Risken för resenärer att drabbas av allvarliga komplikationer bedöms i nuläget vara liten. Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikavirusinfektion.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör svenska resenärer till länder där zikavirus sprids skydda sig från myggbett. Man kan minska risken för myggbett genom att använda myggmedel, bära heltäckande kläder och sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering. Det är viktigt att skydda sig från myggbett hela dygnet.

I det pågående utbrottet i Brasilien rapporteras om ett ökat antal nyfödda barn med mikrocefali som misstänks kunna vara associerade till zikavirusinfektion.

Kunskapsläget utvecklas kontinuerligt och enligt Folkhälsomyndigheten finns det nu tydliga tecken på att mikrocefali kan orsakas av infektion med zikavirus. Hur stor risken är för fosterskador om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet man dock inte idag. Troligen utvecklar man immunitet efter genomgången infektion.Om man som gravid planerar resor till områden med zikavirus spridning rekommenderas man att anpassa sina resplaner till dessa risker.

Folkhälsomyndigheten om Zikavirus

Om zikavirus på Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) webbplats

Det finns många kompetenta läkare och ett allmänt sjukhus samt privata kliniker. Standarden är dock något lägre än i Sverige. Mer allvarliga fall kräver evakuering. Privata läkare och sjukhus kräver ofta kontant förskottsbetalning eller garanti från försäkringsbolag.

Reseråd och vaccinationer på 177 Vårdguiden

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor. Bruk av marijuana är olagligt.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Försiktighet bör iakttas vid besök på barer och liknande ställen utanför hotellområden. Promenader på egen hand efter mörkrets inbrott bör undvikas liksom i allmänhet mer ensliga ställen. Det är säkrare att endast ta med sig en mindre mängd kontanter och något enstaka kreditkort och inte bära med sig en full plånbok, pass, dyrbara klockor, smycken etc.

Trafiksäkerhet

Landet har vänstertrafik, vilket kan orsaka risker för ovana. Vägarna ute på landet kan vara i dåligt skick och trafiken har ofta hög fart och mindre säkerhetstänkande.

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till Antigua och Barbuda eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De privata sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förskottsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förskottsbetalning.

Övriga upplysningar

Den lokala valutan, East Caribbean Dollar, är den gångbara och kan tas ut i lokala bankomater men även amerikanska dollar tas emot för det mesta.

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Välkommen till de Stockholmsbaserade ambassaderna som täcker Karibien.

Sveriges förbindelser med länderna i Karibien sköts av ambassadör Claes Hammar, som är baserad i Stockholm. Ambassadören gör regelbundet resor till regionen.

Besök oss:
Tegelbacken 2
Stockholm

Postadress
Kansliet för Stockholmsbaserade sändebud:
UD KSS
Utrikesdepartementet
SE-103 39 Stockholm
Sverige

Tel, fax, e-post:
Tel: 08-405 10 00
Fax: 08-723 11 76
E-post: ud-kss@gov.se

Svenska konsulat

Antigua och Barbuda, St Johns

Honorärkonsul: Sylvia N. Camacho O'Mard

Adress: Sveriges konsulat
Chambers: # 25 ST Mary’s Street
St John’s
Antigua

Postadress: Consulate of Sweden
PO Box 2520
Chambers: # 25 ST Mary’s Street
St John’s
Antigua

Tel: +1 268 462 1679
Fax: +1 268 462 8778
E-post: text