Aktuella händelser

Just nu råder ett utbrott av gula febern i Angola. De första fallen upptäcktes i december 2015 i Vianadistriktet, ca 30 km utanför Luanda, men misstänkta fall har rapporterats i alla 18 provinser. Den 4 augusti hade totalt 3867 misstänkta fall rapporterats in sedan utbrottets början, av vilka 879 bekräftats vara gula febern. 369 dödsfall har rapporterats, varav 119 bekräftats vara fall av gula febern. Sedan den 23 juni har inga fall av gula febern bekräftats. Massvaccineringskampanjer pågår och är också huvudstrategin för att bekämpa utbrottet och förhindra att det sprids över gränserna. Den senaste vaccineringskampanjen lanserades i mitten av augusti och ska nå 3 miljoner människor i 12 provinser och 22 distrikt. Denna fas av vaccineringen fokuserar på gränsområdena mellan Angola, Demokratiska Republiken Kongo och Namibia. Angola har hittills vaccinerat 13 miljoner människor, dvs. 52% av sin befolkning.

Fas I av den förebyggande vaccineringskampanjen i Angola har avslutats och den 1 september hade 2 807 628 personer vaccinerats. Fas II av kampanjen förbereds just nu, med målsättningen att vaccinera mer än tre miljoner människor i 12 distrikt i 9 provinser.

Mer information kan hittas på WHO:s webbplats.

Allmänna säkerhetsläget

Angola är ett relativt säkert resmål. Ökad försiktighet bör iakttas i inre Cabinda-provinsen och i Norra och Södra Lunda-provinsen. Trafiksäkerheten kräver viss ökad uppmärksamhet.

Risken för terroristdåd är liten.

Läs om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Klimatet är tropiskt och fuktigt i norra delarna av landet och subtropiskt med mindre fuktighet i södra delarna. Landet består av savann, öken och tropisk regnskog. Det finns inga större sjöar men däremot stora och långa floder.

Visumregler

Svenska medborgare behöver visum för inresa till Angola. Angolanska ambassaden i Stockholm tillämpar ett biometriskt system, så en visumansökan kräver ett personligt besök på ambassaden. Visum bör ordnas i god tid före inresa, kontrollera viseringen när du har fått den så att alla uppgifter stämmer. Att stanna i landet längre än vad som anges på viseringen kan leda till höga böter. Det förekommer att visumreglerna ofta ändras och därför är det bra om man kontaktar Angolas ambassad för att försäkra sig om vad som gäller.

Embassy of the Republic of Angola
Skeppsbron 8, 111 30 Stockholm
Tel: +46 (8)24 28 90
Fax: +46 (8) 34 31 27
E-post: info@angolaemb.se
www.angolaemb.com

Hälso- och sjukvård

Vid inresa till Angola så krävs vaccination av Gula febern. Kontrollera för säkerhets skull med Angolas ambassad i Stockholm före avresa. Inför en resa till Angola bör varje resenär även kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer. Allvarliga sjukdoms- eller olycksfall bör behandlas i Europa, därför är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring innan du reser. Reseförsäkringen bör täcka sjukvård och evakuering, olyckor, inställda flyg, stulna kontanter, kreditkort, pass och bagage.

Lokala lagar och sedvänjor

Besökare i Angola rekommenderas att följa lokala lagar och sedvänjor. Tänk på att inte använda kamera, kikare eller liknande utrustning nära regeringsbyggnader eller vid militära mål.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är hög i Luanda och i många andra delar av Angola, man bör iaktta normal försiktighet. Undvik att promenera omkring nattetid i Luanda och undvik att bära dyrbara smycken och klockor. Man ska helst undvika att röra sig mellan barer och restauranger på Ilha do Cabo, samt undvika platser med många människor som marknader.

Förvara fotokopior av pass/id-kort eller körkort på separat ställe.

Trafiksäkerhet

Om man tänker resa med bil så bör man förbereda sig och se till att bilen är i gott skick och inte resa ensam då vägarna kan vara i dåligt underhållna. Det vanligaste sättet är att man reser i flera bilar för att kunna kalla på hjälp om något skulle hända. Man bör inte resa nattetid.

Försäkringsskydd

Varje resenär bör se till att ha ett fullgott försäkringsskydd under hela vistelsen i Angola.

Övriga upplysningar

Inga för tillfället.

Kontaktuppgifter ambassad & konsulat

Ambassaden & konsulat

Välkommen till Sveriges ambassad i Luanda, Angola.

Besökstider

Måndag - torsdag 10.00-14.00 och fredag 9.00-12.00

eller efter överenskommelse

Ambassaden kommer att vara stängd under dessa helgdagar 2016:

4/2, 9/2, 8/3, 25/3, 28/3, 4/4, 6/6, 16/9, 11/11 och 26/12.

Besök oss:
Rua Garcia Neto nº 9
Miramar
Luanda

Postadress
Embassy of Sweden
c/o Royal Norwegian Embassy
C.P. 3835
Luanda
Angola

Tel, fax, e-post:
Tel: (+244) 222 447 522/447 922
E-post: ambassaden.luanda@gov.se